Дослідження ефективності комбінованого застосування дієтичних добавок при сексуальних розладах у чоловіків, хворих на хронічний простатит

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Євген Литвинець
Владислава Литвинець
Уляна Литвинець-Голутяк

Анотація

Сьогодні хронічний простатит (ХП) розглядається як запальне захворювання інфекційного генезу з можливим приєднанням аутоімунних порушень, що характеризується ураженням як паренхіматозної, так і інтерстиціальної тканини передміхурової залози (ПЗ). Незважаючи на більш ніж вікову історію вивчення різних патогенетичних ланок розвитку ХП, це захворювання залишається недостатньо вивченим. Відомо, що 25% чоловіків з урологічними захворюваннями мають симптоми простатиту, що дуже часто призводить до сексуальних розладів. Одним із важливих пускових механізмів ХП є пошкодження тканин ПЗ внаслідок порушення гемодинаміки.


Результати експериментальних досліджень продемонстрували, що стаз у венозних судинах призводить до пошкодження ендотелію з подальшою міграцією лейкоцитів через венозну стінку. Водночас венозний стаз або уповільнення венозного кровотоку в ПЗ призводить до пошкодження її тканин.


Мета дослідження: вивчення ефективності та безпеки комбінованого застосування дієтичних добавок на основі екстрактів з кордицепсу, гуарани, гінкго білоба, кісточок винограду та екстракту маки перуанської для лікування хворих на ХП на фоні стандартного лікування.


Матеріали та методи. Обстежено 38 хворих на хронічний бактеріальний простатит. Вік хворих коливався від 19 до 49 років (середній вік – 37,3±3,5 року). Пацієнти були розподілені на дві групи. До І групи увійшли 18 пацієнтів, які отримували базисну терапію. Хворі ІІ групи (20 пацієнтів) отримували базисне лікування в поєднанні з дієтичними добавками.


Результати. У результаті проведеного лікування встановлено, що всі 20 пацієнтів з ХП, які отримували дієтичні добавки протягом 30 днів, відзначали позитивний ефект. Водночас виражений позитивний ефект зазначили 11 (31,4%) пацієнтів, добрий ефект – 14 (40,0%) хворих і задовільний – 10 (28,6%) пацієнтів.


На тлі стандартного лікування з додаванням дієтичних добавок на основі екстрактів кордицепсу, гуарани, гінкго білоба, виноградних кісточок та екстракту маки перуанської отримано достовірну позитивну динаміку переважної більшості гемодинамічних показників: пікова швидкість артеріального кровотоку, діастолічна швидкість, пульсаційний індекс та індекс резистентності.


Висновки. Застосування комбінованої терапії: базової протизапальної на основі антибіотикограми, комплексу гімнастики за Кегелем та дієтичних добавок на основі екстрактів кордицепсу, гуарани, гінкго-білоба, виноградних кісточок та екстракту маки перуанської в більшості випадків дозволяє отримати позитивні результати клінічних даних та об’єктивних параметрів, досягти стійкого клінічного ефекту у хворих на хронічний бактеріальний простатит.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Литвинець, Є., Литвинець, В., & Литвинець-Голутяк, У. (2023). Дослідження ефективності комбінованого застосування дієтичних добавок при сексуальних розладах у чоловіків, хворих на хронічний простатит. Здоров’я чоловіка, (3), 37–40. https://doi.org/10.30841/2786-7323.3.2023.290629
Номер
Розділ
Сексологія та андрологія
Біографії авторів

Євген Литвинець, Івано-Франківський національний медичний університет

Литвинець Євген Антонович,

доктор медичних наук, професор, кафедра урології

Владислава Литвинець, Івано-Франківський національний медичний університет

Литвинець Владислава Євгенівна,

асистент, кафедра урології

Уляна Литвинець-Голутяк, Івано-Франківський національний медичний університет

Литвинець-Голутяк Уляна Євгенівна,

кандидат медичних наук, доцент, кафедра стоматології