Застосування фітотерапії у лікуванні пацієнтів з еректильною дисфункцією

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Микола Бойко

Анотація

Еректильна дисфункція (ЕД) – один із найбільш частих сексуальних розладів. У чоловіків з легким та середнім ступенем тяжкості ЕД можливе досягнення лікувального ефекту від застосування фітотерапії.


Мета дослідження: аналіз ефективності застосування комбінації природних сполук у пацієнтів з еректильною дисфункцією (ЕД) легкого та середнього ступеня тяжкості.


Матеріали та методи. У дослідженні ефективності дієтичної добавки взяли участь 28 пацієнтів (середній вік – 35±5,3 років) на ЕД легкого та середнього ступеня тяжкості. Усі пацієнти пройшли обстеження до та через 1 міс після застосування комбінації природних сполук, а саме: збір детального медичного та сексуального анамнезу, ультразвукову допплерографію судин статевого члена, ліпідограму, лабораторно вимірювали рівень глюкози в крові та рівень загального тестостерону.


Пацієнти отримували дієтичну добавку, до складу якого входять цинку цитрат, L-аргінін, екстракт плодів якірців сланких, екстракт листя епімедіуму, екстракт кореня Тонгкат Алі, екстракт кореня женьшеню корейського червоного, по 1 капсулі 2 рази на добу.


Результати. Під час дослідження у 12 (42,9%) чоловіків виявлено психогенну форму ЕД, у 3 (10,7%) – органічну причину ЕД, у 13 (46,4%) чоловіків – змішану форму. Через 1 міс після завершення застосування комплексу встановлено, що у пацієнтів з ЕД покращилися всі показники опитувальника «Міжнародний індекс еректильної функції-15» (МІЕФ-15).


Висновки. Результати дослідження продемонстрували, що застосування комплексу значно покращило задоволення від статевого акту, сексуальне бажання, функцію оргазму та якість життя у чоловіків зЕД легкого та середнього ступеня тяжкості.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Бойко, М. (2023). Застосування фітотерапії у лікуванні пацієнтів з еректильною дисфункцією. Здоров’я чоловіка, (2), 36–38. https://doi.org/10.30841/2786-7323.2.2023.286435
Номер
Розділ
Сексологія та андрологія
Біографія автора

Микола Бойко, ДУ «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини ДУС»; Клініка «Андроцентр»

Бойко Микола Іванович,

доктор медичних наук, професор, головний науковий співробітник, відділ малоінвазивної хірургії, ДУ «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини ДУС»,

головний науковий консультант, клініка «Андроцентр»