Дослідження ефективності сучасної фітотерапії хворих на доброякісну гіперплазію передміхурової залози та хронічний простатит

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Олег Нікітін
Ярослав Клименко
Віктор Грицай
Павло Самчук
Олексій Красюк

Анотація

Мета дослідження: аналіз ефективності і переносимості дієтичної добавки, до складу якої входять: Со Пальметто (Serenoa repens), насіння гарбуза (Cucurbita moschata), бульба африканська (Hypoxis hemerocallidea), корінь кропиви дводомної (Urtica dioica), кора африканської сливи (Prunus africana), екстракт пилку жита (Secale cereale), при лікуванні хворих на доброякісну гіперплазію передміхурової залози (ДГПЗ) та хронічний простатит (ХП) протягом 6 міс.


Матеріали та методи. Проведено дослідження 60 чоловіків, яких було розподілено на дві групи: основна група (ОГ) – 28 хворих, які отримували досліджувану дієтичну добавку протягом 6 міс, і група порівняння (ГП) – 32 пацієнта, які застосовували інший комбінований фітопрепарат для лікування ДГПЗ та ХП. Пацієнти ОГ і ГП були подібні за віком, тривалістю захворювання, швидкістю сечовипускання.


Пацієнти обох груп проходили обстеження із застосуванням клінічних, лабораторних та інструментальних методів до початку лікування і після його завершення через 6 міс.


Результати. Головним результатом проведеного дослідження можна вважати, що застосування дієтичної добавки на основі Со Пальметто (Serenoa repens), насіння гарбуза (Cucurbita moschata), бульби африканської (Hypoxis hemerocallidea), кореня кропиви дводомної (Urtica dioica), кори африканської сливи (Prunus africana), екстракту пилку жита (Secale cereale) дає чудовий довготривалий ефект у 96,4% хворих на ХП та ДГПЗ.


У результаті проведеного дослідження протягом 6 міс дієтична добавка продемонструвала свою ефективність у лікуванні хворих на ДГПЗ та ХП як за суб’єктивними (IPSS та QOL, больове відчуття), так і за об’єктивними показниками. Під час терапії у пацієнтів вірогідно зменшився об’єм залишкової сечі та збільшилась максимальна швидкість сечовипускання.


Висновки. Дієтична добавка, до складу якої входять Со Пальметто (Serenoa repens), насіння гарбуза (Cucurbita moschata), бульба африканська (Hypoxis hemerocallidea), корінь кропиви дводомної (Urtica dioica), кора африканської сливи (Prunus africana), екстракт пилку жита (Secale cereale), добре переноситься хворими, справляє високу терапевтичну ефективність, не дає побічних ефектів, не порушує статеву функцію хворих на ДГПЗ та ХП, що дозволяє призначати цей препарат на тривалий термін.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Нікітін, О., Клименко, Я., Грицай, В., Самчук, П., & Красюк, О. (2023). Дослідження ефективності сучасної фітотерапії хворих на доброякісну гіперплазію передміхурової залози та хронічний простатит. Здоров’я чоловіка, (2), 19–24. https://doi.org/10.30841/2786-7323.2.2023.286432
Номер
Розділ
На допомогу лікарю-практику
Біографії авторів

Олег Нікітін, Національний медичний університет імені О. О. Богомольця

Нікітін Олег Дмитрович,

доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри урології

Ярослав Клименко, Національний медичний університет імені О. О. Богомольця

Клименко Ярослав Миколайович,

доцент, кафедра урології

Віктор Грицай, Національний медичний університет імені О. О. Богомольця

Грицай Віктор Сергійович,

доцент, кафедра урології

Павло Самчук, Національний медичний університет імені О. О. Богомольця

Самчук Павло Олександрович,

асистент, кафедра урології

Олексій Красюк, Національний медичний університет імені О. О. Богомольця

Красюк Олексій Юрійович,

студент