Аналіз впливу харчових звичок на виникнення та рецидивування сечокам’яної хвороби
##plugins.themes.bootstrap3.article.main##
Анотація
Сечокам’яна хвороба (СКХ) вражає переважно людей працездатного віку і внаслідок рецидивуючого перебігу нерідко призводить до інвалідизації хворих. Тому профілактика виникнення та прогресування уролітіазу є важливим завданням.
Мета дослідження: вивчити можливий зв’язок між харчовими звичками, виникненням СКХ та рецидивами каменеутворення.
Матеріали та методи. Було проведено ретроспективне епідеміологічне дослідження репрезентативної вибірки 443 пацієнтів із СКХ – основна група (403 з них – без рецидивів і 40 – з рецидивами), а також 203 пацієнтів з іншою гострою урологічною патологією – контрольна група, які проходили стаціонарне лікування в закладах охорони здоров’я ІваноФранківської області.
Результати. Не виявлено достатніх доказів, що кількість та якість питної води, голодування, преференції вживання кофеїновмісних напоїв, гострих, солоних, м’ясних чи молочних продуктів, овочів та фруктів мають зв’язок із виникненням і рецидивуванням каменеутворення. Встановлені суттєві відмінності у дієті та водному режимі в залежності від віку, статі та місця проживання обстежених.
Заключення. Отримані результати на тлі суперечливих даних інших подібних наукових досліджень вказують на подальшу потребу більш детальних проспективних вивчень впливу харчових звичок на виникнення і механізми формування каменів сечовивідних шляхів.
##plugins.themes.bootstrap3.article.details##
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Автори зберігають авторське право, а також надають журналу право першого опублікування оригінальних наукових статей на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International License, що дозволяє іншим розповсюджувати роботу з визнанням авторства твору та першої публікації в цьому журналі.
Посилання
Vozianov O.F. Dinamika zahvorjuvanosti ta poshirenosti sechokam’janoi' hvorobi sered doroslogo naselennja Ukrai'ni / O.F. Vozianov, S.P. Pasjechnikov, N.O. Sajdakova, S.P. Dmitrishin // Zdorov'e muzhchiny. – 2010. – № 2 (33). – S. 17–24.
Mosijenko G.P. Poshirenist' sechokam’janoi' hvorobi sered vijs'kovosluzhbovciv za danimi ul'trazvukovoi' diagnostiki // Zdorov'e muzhchiny. – 2013. – № 2 (45). – C. 117–119.
Jermolenko T.I. Zastosuvannja kombinovanih likars'kih zasobiv u metafilaktici sechokam’janoi' hvorobi / T.I. Jermolenko, I.A. Zupanec', V.M. Lisovij // Suchasni preparati ta tehnologii'. – 2013. – №1 (97). – S. 42–45.
Mennuni G. Prevention and treatment of nephrolithiasis: a review on the role of spa therapy / G. Mennuni, A. Serio, et al. // Clin Ter. – 2015. – Vol. 166 (5). – P. 344–56.
Borzhijevs'kij A.C. Ureterolitiaz: (urologichni aspekti) / A.C. Borzhijevs'kij, S.O. Vozianov // Monografija. – L'viv: Vidavnichij Dim «Visokij zamok», 2007. – 263 s.
Voshhula V.I. Mochekamennaja bolezn': jetiotropnoe i patogeneticheskoe lechenie, profilaktika // Minsk: VJeVJeR, 2006. – 268 s.
Straub M. Diagnosis and metaphylaxis of stone disease. Consensus concept of the National Working Committee on Stone Disease for the upcoming German Urolithiasis Guideline / M. Straub, W.L. Strohmaier, W. Berg [et al.] // World J Urol. – 2005. – Vol. 23 (5). – P. 309–323.
Forthofer RN. Biostatistics: A Guide to Design, Analysis, and Discovery/ RN. Forthofer, ES. Lee, M. Hernandez // Amsterdam: Elsevier Academic Press; 2007, p. 502.
Abeywickarama B. Geoenvironmental factors related to high incidence of human urinary calculi (kidney stones) in Central Highlands of Sri Lanka / B. Abeywickarama, U. Ralapanawa, R. Chandrajith // Environ Geochem Health. – 2015. – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26620679.
Agarwal MM. Preventive fluid and dietary therapy for urolithiasis: An appraisal of strength, controversies and lacunae of current literature / MM. Agarwal, SK. Singh, R. Mavuduru, AK. Mandal // Indian J Urol. – 2011. – Vol. 27 (3). – P. 310–9.
Dai M. Dietary factors and risk of kidney stone: a case-control study in southern China / M. Dai, A. Zhao, A. Liu [et al.] // J Ren Nutr. – 2013. – Vol. 23 (2). – P. 21–8.
Fink HA. Medical management to prevent recurrent nephrolithiasis in adults: a systematic review for an American College of Physicians Clinical Guideline / HA. Fink, TJ. Wilt, KE. Eidman [et al.] // Ann Intern Med. – 2013. – Vol. 158 (7). – P. 535–43.
Friedlander JI. Diet: from food to stone / JI. Friedlander, JA. Antonelli, MS. Pearle // World J Urol. – 2015. – Vol. 33 (2). – P. 179–85.
Xu C. Self-Fluid Management in Prevention of Kidney Stones: A PRISMACompliant Systematic Review and DoseResponse Meta-Analysis of Observational Studies / C. Xu, C. Zhang, XL. Wang [et al.] // Medicine (Baltimore). – 2015. – Vol. 94(27). – P. 1042.
Dirk J. Kok Metaphylaxis, diet and lifestyle in stone disease // Arab Journal of Urology. – 2012. – Vol. 10 (3). – P. 240–249.
Wang J. Risk factors for the kidney stones: a hospital-based case-control study in a distric hospital in Beijing/ J. Wang, GT. Luo, WJ. Niu [et. al.] // Beijing Da Xue Xue Bao. – 2013. – Vol. 45 (6). – P. 971–4.
Ferraro PM. Caffeine intake and the risk of kidney stones / PM. Ferraro, EN. Taylor, G. Gambaro, GC. Curhan // Am J Clin Nutr. – 2014. – Vol. 100 (6). – P. 1596–603.
Wang S. A meta-analysis of coffee intake and risk of urolithiasis / S. Wang, Y. Zhang, Z. Mao [et al.] //Urol Int. – 2014. – Vol. 93 (2). – P. 220–8.
Passman CM. Effect of soda consumption on urinary stone risk parameters / CM. Passman, RP. Holmes, J. Knight [et. al.] // J. Endourol. – 2009. – Vol. 23 (3). – P. 347–50.
Siener R. Impact of dietary habits on stone incidence // Urol Res. – 2006. – Vol. 34 (2). – P. 131–3.
Robertson WG. Dietary recommendations and treatment of patients with recurrent idiopathic calcium stone disease // Urolithiasis. – 2015. – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2664 5870.
Taylor E.N. Dietary factors and the risk of incident kidney stones in men: new insights after 14 years of follow-up / E.N. Taylor, M.J. Stampfer, G.C. Curhan / J Am Soc Nephrol. – 2004. – Vol. 15. – P. 3225–3232.
Siener R. The efficacy of dietary intervention on urinary risk factors for stone formation in recurrent calcium oxalate stone patients / R. Siener, N. Schade, C. Nicolay [et al.] // J Urol. – 2005. – Vol. 173 (5). – P. 1601–1605.
Sorensen MD. Dietary intake of fiber, fruit and vegetables decreases the risk of incident kidney stones in women: a Women’s Health Initiative report / MD. Sorensen, RS. Hsi, T. Chi [et al.] // J Urol. – 2014. – Vol. 192 (6). – P. 1694–9.