Сучасні підходи до антибіотикотерапії ускладнених інфекцій сечової системи з урахуванням бактеріальної антибіотикорезистентності

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

В. І. Зайцев
І. І. Ілюк

Анотація

Мета дослідження: виявити причину зниження ефективності лікування хворих з інфекціями сечових шляхів з урахуванням бактеріальної антибіотикорезистентності.

Матеріали та методи. Проведено дослідження хворих з гострим пієлонефритом (n=52) в аспекті практичного використання сучасної системи класифікації ІСШ. Визначалась чутливість збудника до різних препаратів (288 тестів на чутливість, у середньому 5,54 тесту на пацієнта).

Результати. Виявлено значне збільшення частоти полірезистентних штамів бактерій, особливо до фторхінолонів та цефалоспоринів. Найменша резистентність спостерігалась до карбапенемів. Були запропоновані заходи для зменшення появи резистентних штамів, у тому числі більш активне використання карбапенемів з самого початку лікування у пацієнтів з ускладненим пієлонефритом (у яких є відповідні ознаки за наведеною класифікацією).

Заключення. Проведене дослідження свідчить, що резистентність збудників гострого пієлонефриту дійсно є важливою проблемою урології. Необхідно активніше запроваджувати моніторинг резистентності бактеріальних збудників у різних відділеннях і використовувати його у повсякденній клінічній практиці.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Зайцев, В. І., & Ілюк, І. І. (2016). Сучасні підходи до антибіотикотерапії ускладнених інфекцій сечової системи з урахуванням бактеріальної антибіотикорезистентності. Здоров’я чоловіка, (2(57), 30–32. https://doi.org/10.30841/2307-5090.2(57).2016.82938
Розділ
Актуальні теми
Біографії авторів

В. І. Зайцев, Буковинський державний медичний університет, м. Чернівці

V. I. Zaitsev

І. І. Ілюк, Буковинський державний медичний університет, м. Чернівці

I. I. Ilyuk

Посилання

(Список литературы находится в редакции)