Аналіз ефективності різних видів консервативної терапії хронічного бактеріального простатиту

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Ігор Горпинченко
Юрій Гурженко
Володимир Спиридоненко

Анотація

Ведення пацієнтів з хронічним бактеріальним простатитом (ХБП) пов’язане з низкою проблем. Зокрема, навіть за умов ідентифікації патогену таргетна антимікробна терапія не дозволяє надійно контролювати активність запального процесу та больовий синдром. На додаток до больового синдрому клінічна картина обтяжується розладами сечовипускання, статевої функції та психоемоційної сфери, що вимагають включення у програму лікування відповідних засобів корекції. Крім того, хронічний перебіг захворювання потребує проведення повторних і тривалих курсів лікування, висуваючи додаткові вимоги до безпечності препаратів, що застосовуються. Таким чином, розроблення ефективних та безпечних протоколів ведення пацієнтів з ХБП є актуальною науковою задачею. З огляду на широкий спектр біологічних ефектів, екстракти рослинного та тваринного походження мають потенціал для покращення ефективності стандартних курсів лікування ХБП.


Мета дослідження: порівняння ефективності та безпечності додавання до стандартної терапії (СТ) ХБП, регламентованої протоколом надання медичної допомоги МОЗ України, біологічно активних речовин рослинного (карликова пальма, кропива дводомна, гінкго білоба, гірчак японський, любисток лікарський, календула лікарська) та тваринного (пептиди з передміхурової залози статевозрілих бичків) походження у формі капсул та супозиторіїв.


Матеріали та методи. У дослідження були включені 105 пацієнтів з ХБП віком від 26 до 39 років і тривалістю захворювання від 6 міс до 5 років. Залежно від програми лікування пацієнти були рандомізовані на три рівні за чисельністю групи (n=35): І група – СТ + 1 капсула та 1 ректальний супозиторій на добу з рослинними екстрактами (РЕ); ІІ група – СТ + 1 ректальний супозиторій з РЕ на добу; ІІІ група – СТ + 1 ректальний супозиторій з екстрактом тваринного походження (ЕТ). Склад однієї капсули з РЕ: екстракт ягід карликової пальми – 160 мг; екстракт кропиви дводомної – 100 мг; екстракт гінкго білоба – 20 мг, екстракт гірчака японського – 20 мг, селена метіоніну – 15 мг. Склад 1 супозиторію з РЕ: екстракт ягід карликової пальми – 150 мг, екстракт коренів любистку лікарського – 50 мг, екстракт квіток календули лікарської – 50 мг. Склад одного супозиторію з ТЕ: екстракт простати статевозрілих бичків – 30 мг. Терапія тривала 30 днів. По закінченню терапії групи порівнювались між собою за показниками больового синдрому (NIH CPSI), пальцевого ректального дослідження, симптомів нижніх сечових шляхів (IPSS/QoL), сексуальної функції (IIEF), активності запальної реакції метаболізму у передміхуровій залозі (ПЗ) (кількість лейкоцитів, лецитинових зерен у полі зору при світловій мікроскопії секрету ПЗ), розмірів ПЗ, частотою виявлення сонографічних артефактів (ультразвукове дослідження – УЗД), максимальної швидкості сечовипускання – Qmax, часу сечовипускання – Тс (урофлоуметрія), частотою та характером небажаних явищ. Для оцінювання достовірності розбіжностей використовували критерій Стьюдента та Фішера. Рівень значущості – 0,05.


Результати. На початку лікування у І, ІІ і ІІІ групах реєстрували такі порушення: больовий синдром – у 45,7%, 37,1% і 40% пацієнтів відповідно, дизурія – у 62,9%, 51,4% і 54,3%, передчасна еякуляція (ПЕ) – у 31,9%, 34,3%, 40%, еректильна дисфункція (ЕД) – у 20%, 14,3%, 20%, кальцифікати у ПЗ – у 45,7%, 40%, 34,3%, дифузні зміни у ПЗ. Найбільш частим патогеном у всіх групах була Escherichia coli, що висівалася відповідно у 42,9%, 54,3% та 60% пацієнтів. Друге і третє місце за частотою виявлення посіли Streptococcus faecalis (38,1%) та Staphylococcus aureus (16,2%). По закінченню терапії зменшення інтенсивності больових відчуттів було зареєстровано в усіх групах, однак найбільш вижене – у I групі. Так, у І групі кратність зменшення показника становила 15,8 разу проти 4,3 раза у II групі і 2,9 раза у III групі (р<0,001). Біль при пальпації ПЗ зник у 100% пацієнтів I групи, у 91,4% – IІ групи, у 88,6% – ІІІ групи (р<0,001). Зменшення інтенсивності дизуричних явищ також було найбільш вираженим у І групі. Додавання до СТ комбінації РЕ у формі капсул та супозиторіїв асоціювалось з більш суттєвим зменшенням частки пацієнтів з ПЕ та ЕД. У І групі вони зменшилися у 3,7 та 3,5 раза відповідно, тоді як у ІІ групі – у 2 і 2,5 раза, у ІІІ групі – у 2 і 2,3 раза (р<0,001). Усі три режими терапії ефективно знижували активність запальної реакції (зменшення кількості лейкоцитів у секреті ПЗ у полі зору), але за цим ефектом між собою не відрізнялися (р>0,05). Тільки у І групі були зареєстровані статистично достовірні зміни частоти денного і нічного сечовипускання – зменшення на 21% та 50% відповідно. Хоча показники IPSS та QoL покращилися в усіх групах, групи, де використовували РЕ, за величиною змін цих показників між собою не відрізнялись (р>0,05). Частота виявлення дифузних та вогнищевих змін ехоструктури ПЗ також знижувалася в усіх трьох групах. Усі три режими лікування достовірно посилювали Qmax (у середньому в 1,7 раза) та скорочували Тс (у середньому в 1,66 раза), але за цими ефектами статистично достовірно між собою не відрізнялися. Також не було виявлено міжгрупових розбіжностей між зміною інтегрального показника шкали NIH CPSI та ефективністю ерадикації патогену. Зокрема, у І групі він зменшився з 39,3±2,2 до 18,3±1,8 балів (р<0,01); у ІІ групі – з 37,4±2,7 до 21,3±0,19 балів (р<0,01); у ІІІ групі – з 37,9±2,4 до 22,3±1,9 балів (р<0,01). Ерадикація патогену була досягнута у 97,1%, 91,4% та 85,7% відповідно. Усі три терапевтичні режими характеризувалися задовільним профілем безпеки: небажані явища у вигляді транзиторного висипу на шкірі виникли в 1 (2,9%) пацієнта І групи, у 2 (5,7%) пацієнтів ІІ групи та у 2 (5,7%) пацієнтів III групи. При порівнянні груп за розподілом пацієнтів відповідно до інтегральної оцінки результатів лікування встановлено, що частка пацієнтів, які оцінили ефект як «високий», була достовірно більшою у І групі: 57,1% проти 48,6% та 37,1% у ІІ та III групах відповідно.


Заключення. Мультисиндромний характер ХБП дозволяє включати у програму терапії екстракти рослинного та тваринного походження, що мають широкий спектр біологічної дії. Застосування разом зі стандартним лікуванням ХБП РЕ у формі капсул та ректальних супозиторіїв є науково обґрунтованим, оскільки достовірно більш ефективно, ніж РЕ у формі капсул і ТЕ у формі супозиторіїв корегує больовий синдром, сексуальні розлади, дизурію, денну і нічну полакіурію та характеризується більш високою інтегральною оцінкою ефекту. Ефект СТ із включенням РЕ у формі капсул та ректальних супозиторіїв на активність запалення, параметри сечовипускання, ерадикацію патогену можна порівняти з таким у СТ+РЕ у формі капсул та СТ+ТЕ у формі супозиторіїв. Додавання до СТ екстрактів рослинного та тваринного походження є безпечним. Для оцінювання здатності СТ+РЕ у формі капсул та ректальних супозиторіїв впливати на розміри ПЗ потрібні довгострокові дослідження.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Горпинченко, І., Гурженко, Ю., & Спиридоненко, В. (2021). Аналіз ефективності різних видів консервативної терапії хронічного бактеріального простатиту. Здоров’я чоловіка, (3), 35–48. https://doi.org/10.30841/2307-5090.3.2021.246209
Номер
Розділ
На допомогу лікарю-практику
Біографії авторів

Ігор Горпинченко, Український інститут сексології та андрології

Горпинченко Ігор Іванович,

генеральний директор

Юрій Гурженко, Український інститут сексології та андрології

Гурженко Юрій Миколайович

Володимир Спиридоненко, Український інститут сексології та андрології

Спиридоненко Володимир Володимирович

Посилання

Dennis L, Lynch CF, Tornes JC. Epidemiologic association between prostatitis and prostate cancer. Urology. 2002;60:78-83.

Horpynchenko Y.Y., Hurzhenko Yu.N., Spyrydonenko V.V. Teoretychni peredumovy ta praktychni mozhlyvosti efektyvnoho vykorystannia rektalnykh form samprostu pry khronichnomu prostatyti. Medyts. aspekty zdorovia muzhchiny. 2015;19:30-42.

Elkahwaji J.E., Zhong W., Bushman W. Chronic bacterial infection and inflammation incite reactive hyperplasia in a mouse model of chronic prostatitis. Prostate. 2007;67:14-21.

Gorpinchenko I.I., Gurzhenko IU.N. Ispol’zovanie suppozitoriev Vitaprost forte i Vitaprost v kompleksnom lechenii bol’nykh khronicheskim nespecificheskim prostatitom. Health of man. 2011;4:86-8.

Chua T., Eise N.T, Simpson J.S., Ventura S. Pharmacological characterization and chemical fractionation of a liposterolic extract of saw palmetto (Serenoa repens): effects on rat prostate contractility. J Ethnopharmacol. 2014. Mar 14;152(2):283-91.

Forray C., Bard J.A., Wetzel J.M. et al. The α1-adrenergic receptor that mediates smooth muscle contraction in human prostate has the pharmacological properties of the cloned human α1с subtype. Mol. Pharmacol. 1994;45(4):703-8.

Goldstraw M.A., Fitzpatrick J.M., Kirby R.S. What is the role of inflammation in the pathogenesis of prostate cancer. BJU Int. 2007;15:1-2.

Martinon F., Petrilli V., Mayor A., Tardivel A., Tschopp J. Gout-associated uric acid crystals activate the NALP3 inflammasome. Nature. 2006;440:237-41.

Di Silverio F, Gentile V., De Matteis A., et al. Distribution of inflammation, premalignant lesions, incidental carcinoma in histologically confirmed benign prostatic hyperplasia: a retrospective analysis. Eur Urol. 2003;43:164-75.

Bostanci Y.; Kazzazi A.; Momtahen S., Laze J., Djavan В. Correlation between benign prostatic hyperplasia and inflammation. Benign Prostatic Hyperplasia. 2013;23(1):5-10.

Gorpinchenko I.I., Romaniuk M.G., Aksenov P.V., Kornienko A.M. Svechi Pravenor – novoe slovo v fitoprofilaktike zabolevanij predstatel’noj zhelezy. Health of man. 2015;3(54):65-70.

Plosker GL, Brogden RN. Serenoa repens (Per-mixon). A review of its pharmacology and thera-peutic efficacy in benign prostatic hyperplasia. Drugs Aging. 1996;9:379-95.

Paubert-Braquet M et al. Effect of the lipido-sterolic extract of Serenoa. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 1997;57:299-304.

Wu YN, Liao CH, Chen KC, Liu SP, Chiang HS. Effect of Ginkgo biloba Extract (EGb-761) on Recovery of Erectile Dysfunction in Bilateral Cavernous Nerve Injury Rat Model. Urology. 2015. May;85(5):1214-15.

Peng W, Qin R, Li X, Zhou H. Botany, phytochemistry, pharmacology, and potential application of Polygonum cuspidatum Sieb.et Zucc.: a review. J Ethnopharmacol. 2013. Jul 30;148(3):729-45.

Yun-Ting Z, Xiao H, Yun-Zhong C, Jun-de LI, Kun YU. Chemical constituents and their biosynthesis mechanisms of Polygonum cuspidatum. Article in Chinese Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2020. Sep;45(18):4364-72.

Zhang X, Liu F, Feng ZM, Jiang JS, Yang YN, Zhang PC. Bioactive amides from Polygonum cuspidatum. J Asian Nat Prod Res. 2021. Mar;23(3):228-34.

Jinfeng Fu, Songyan Wu, Min Wang, Yuan Tian, Zunjian Zhang, Rui Song (2018) Intestinal metabolism of Polygonum cuspidatum in vitro and in vivo. Biomed Chromatogr. Jun;32(6):e4190.

Zhao XJ, Chen L, Zhao Y et al. Polygonum cuspidatum extract attenuates fructose-induced liver lipid accumulation through inhibiting Keap1 and activating Nrf2 antioxidant pathway, Phytomedicine. 2019. Oct; 63:152986.

Boyu Pan, Xiaona Shi, Tingting Ding, Liren Liu. Unraveling the action mechanism of polygonum cuspidatum by a network pharmacology approach. Am J Transl Res. 2019. Nov 15;11(11):6790-811.

Wu X, Li Q, Feng Y, Ji Q. Antitumor Research of the Active Ingredients from Traditional Chinese Medical Plant Polygonum Cuspidatum Xinnan Evid Based Complement Alternat Med. 2018. Nov 21;2018:2313021.

Spallholz JE. Selenomethionine and Methioninase: Selenium Free Radical Anticancer Activity.Methods Mol Biol. 2019;1866:199-210.

Santolo GM, Yamamoto JT, Neiberg PS, Wilson BW. Selenium accumulation in coturnix quail fed seleno-L-methionine. Environ Toxicol Chem. 2010. Oct;29(10):2220-4.

Moreda-Piñeiro J, Moreda-Piñeiro A, Romarís-Hortas V, Domínguez-González R, Alonso-Rodríguez E, López-Mahía P, Muniategui-Lorenzo S, Prada-Rodríguez D, Bermejo-Barrera P. In vitro bioavailability of total selenium and selenium species from seafood. Food Chem. 2013 Aug 5;139(1-4):872-7.

Zhao W, Zhai F, Han J. Effects of Selenium on Differentiation and Antioxidant Activity of Sclerotium of Penicillium thomii Q1 Strain. Biomed Res Int. 2020 Apr 26:2368245.

Arrigo F, Cicero G, Olta Allkanjari, et al. Nutraceutical treatment and prevention of benign prostatic hyperplasia and prostate cancer. Arch Ital Urol Androl. 2019 Oct 2;91(3).

Dhouibi R, Affes H, Ben Salem M, Hammami S et al. Screening of pharmacological uses of Urtica dioica and others benefits. Prog Biophys Mol Biol. 2020 Jan;150:67-77.

Safarinejad M. R. Urtica dioica for treatment of benign prostatic hyperplasia: a prospective, randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover study. J Herb Pharmacother. 2005;5(4):1-11.

Pigat N, Reyes-Gomez E, Boutillon F et al. Combined Sabal and Urtica Extracts (WSR1541) Exert Anti-proliferative and Anti-inflammatory Effects in a Mouse Model of Benign Prostate Hyperplasia. Front Pharmacol. 2019 Mar 29;10:311.

Ooi Soo Liang, Pak Sok Cheon. Serenoa repens for Lower Urinary Tract Symptoms/Benign Prostatic Hyperplasia: Current Evidence and Its Clinical Implications in Naturopathic Medicine J Altern Complement Med. 2017 Aug;23(8):599-606.

Saponaro M, Giacomini I, Morandin G. et al. Serenoa repens and Urtica dioica Fixed Combination: In-Vitro Validation of a Therapy for Benign Prostatic Hyperplasia (BPH) Int J Mol Sci. 2020 Dec 2;21(23):9178.

Miran M, Mehdi Feizabadi M, Kazemian H, et al. The activity of Levisticum officinale W.D.J. Koch essential oil against multidrug-resistant Mycobacterium tuberculosis. Iran J Microbiol. 2018 Dec;10(6):394-9.

Schinkovitz А, Stavri M, Gibbons S, Bucar F. Antimycobacterial polyacetylenes from Levisticum officinale. Phytother Res May. 2008;22(5):681-4.

Mascoloti Spréa R, Fernandes Â, Calhelha RC. et al. Chemical and bioactive characterization of the aromatic plant Levisticum officinale W.D.J. Koch: a comprehensive study. Food Funct. 2020 Feb 26;11(2):1292-1303.

Miran M, Esfahani HM, Jung JH et al. Characterization and Antibacterial Activity of Phthalides from the Roots of the Medicinal Herb Levisticum officinale W.D.J. Koch. Iran J Pharm Res. Spring. 2020;19(2):182-6.

Lovecka P, Lipov J, Thumova K, Macurkova A. Characterization of Biologically Active Substances from Calendula officinalis. Curr Pharm Biotechnol. 2017;18(14):1167-74.

Final report on the safety assessment of Calendula officinalis extract and Calendula officinalis. Int J Toxicol. 2001. 20 Suppl 2:13-20.

Calendula. Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006.

Givol O, Kornhaber R, Visentin D, Cleary M, Haik J, Harats M. A systematic review of Calendula officinalis extract for wound healing. Wound Repair Regen. 2019 Sep;27(5):548-61.

Foroutankhah M, Toghyani M, Landy N. Evaluation of Calendula officinalis L. (marigold) flower as a natural growth promoter in comparison with an antibiotic growth promoter on growth performance, carcass traits and humoral immune responses of broilers. Anim Nutr. 2019 Sep;5(3):314-8.

Kaur J, Sidhu S, Chopra K, Khan MU. Calendula officinalis ameliorates l-arginine-induced acute necrotizing pancreatitis in rats. Pharm Biol. 2016 Dec;54(12):2951-9.

Irani J, Levillian P, Gouion J.M, Bon D. et al. Inflammation in benign prostatic hyperplasia: correlation with prostate specific antigen value. J Urol. 1997;157:1301-3.

Kramer G, Mitteregger D, Marberger M. Is benign prostatic hyperplasia (BPH) an immune inflammatory disease? Eur Urol. 2007;51:1202-16.

Lowe F, Fagelman E. Phytotherapy in the treatment of benign prostatic hyperplasia. Curr. Opin. Urol. 2002;12:15.

Martinon F, Petrilli V, Mayor A, Tardivel A, Tschopp J. Gout-associated uric acid crystals activate the NALP3 inflammasome. Nature. 2006;440:237-41.

Nelson WG., De Marzo AM, Isaacs WB. Prostate cancer. N. Engl. J. Med. 2003;349:366-81.

Palapattu GS, Sutcliffe S, Bastain PJ., Platz EA. Prostate carcinogenesis and inflammation: emerging insights. Carcinogenesis. 2004;26:1170-81.

Platz E.A, De Marzo AM. Epidemiology of inflammation and prostate cancer. J Urol. 2004;171:536-40.

Sugar LM. Inflammation and prostate cancer. Can J Urol. 2006;13(1):46-7.

Tomas D, Krušlin B, Rogatsch H et al. Different types of atrophy in the prostate with and without adenocarcinoma. Eur. Urol. 2007;51:98-104.

Nickel JC. Prostatic inflammation in BPH: the third component? Can. J Urol. 1994;1:1-4.

Zheng S. Sequence variants of toll-like receptor 4 are associated with prostate cancer risk: results from the Cancer Prostate in Sweden Study. Cancer Res. 2004;64:2918-22.

Zheng SA. Comprehensive association study for genes in inflammation pathway provides support from their roles in prostate cancer risk in the CAPS study. Prostate. 2006;66:1556-64.

Vela-Navarrete R., Escribano-Burgos M., Farré A.L et al. Serenoa repens treatment modifies bax/bcl-2 index expression and caspase-3 activity in prostatic tissue from patients with benign prostatic hyperplasia. J Urol. 2005;173(2):507-10.