Фобічна диспареунія: випадок із практики

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Гарнік Кочарян

Анотація

Описано випадок фобічної диспареунії. Йдеться про 22-річну жінку, в якої біль у геніталіях вперше виникла 2 роки тому при статевому акті з чоловіком, у якого довжина статевого члена становила 25 см. Здійснила з ним тільки 5 статевих актів, а потім через біль відносини з ним перервала. Зараз зустрічається з 22-річним хлопцем, який живе в іншому місті, і вони приїжджають один до одного в гості. Генітальний біль і печіння у піхві виникають у неї не тільки під час статевих актів з ним і після їх закінчення, але навіть і тоді, коли вони перебувають в різних містах. В останньому випадку біль виникає навіть тоді, коли планується її поїздка до нього в інше місто, що припускає її сексуальні контакти зі своїм хлопцем. Тоді буває, що прокидається вночі і відчуває генітальний біль і печіння «до сліз». Через це не може заснути. Коли ж така поїздка не передбачається, то болю і печіння у статевих органах у неї немає. Буває так, що пацієнтка приїжджає до свого хлопця, але вагінальних статевих актів вони не роблять, і все обмежується петингом і оральним сексом, чому передує її прохання до нього, і він з розумінням ставиться до її проблеми. Але генітальний біль виникає навіть при кунілінгусі, якщо при цьому має місце вплив не тільки на клітор, але і на піхву («пече, коле, народжую їжачків»). Повідомляє, що буває так, що біль виникає, коли вона приїжджає до свого хлопця, але до сексуального контакту справа ще не доходить. Перед статевим актом відзначає наявність побоювань і страху виникнення болю, пов’язаних з його проведенням. Цей страх супроводжується напруженням м’язів тіла і утрудненням дихання.


На сьогодні статевий потяг різко ослаблений, що можна пояснити наявністю диспареунії. При обстеженні гінекологом будь-якої профільної патології у пацієнтки виявлено не було. Здійснювалися відповідні когнітивні впливи, проведено 10 сеансів гіпносугестивного програмування. У результаті цього лікування пацієнтка перестала уникати проведення статевих актів, стала жити регулярним статевим життям, посилилось лібідо, біль під час статевих актів і після їх проведення практично перестала виникати.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Кочарян, Г. (2021). Фобічна диспареунія: випадок із практики. Здоров’я чоловіка, (4), 39–42. https://doi.org/10.30841/2307-5090.4.2020.225595
Номер
Розділ
На допомогу практикуючому лікарю
Біографія автора

Гарнік Кочарян, Харківська медична академія післядипломної освіти

Кочарян Гарнік Суренович,

кафедра сексології, медичної психології, медичної та психологічної реабілітації

Посилання

Кочарян Г.С. Диспареуния как клиническая проблема // Здоровье мужчины. – 2020. – № 3 (74). – C. 65–74. DOI: https://doi.org/10.30841/2307-5090.3.2020.216073

Международная классификация болезней (10-й пересмотр). Классификация психических и поведенческих расстройств. Клинические описания и указания по диагностике. – СПб.: «АДИС», 1994. – 304 с.

Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Fifth Edition. – United States: American Psychiatric Association, 2013. – 947 p.

ICD-11. – URL: https://en.wikipedia.org/wiki/ICD-11 (the date of the reference: 01.08.2020).