Ефективність монотерапії екстрактом якірців сланких у чоловіків з віковим андрогенним дефіцитом

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

І. І. Горпинченко
Ю. М. Гурженко
В. В. Спиридоненко

Анотація

У статті наведено використання негормонального препарату Трілонг для активації вироблення власних гормонів при лікуванні гіпогонадних станів у чоловіків.

Мета дослідження: вивчення ефективності препарату Трілонг у лікуванні вікового андрогенного дефіциту (ВАД) у чоловіків.

Матеріали та методи. Проведено дослідження препарату Трілонг у 35 пацієнтів з ВАД у віці від 42 до 59 років (середній вік – 51,3±3,4 року) і давністю верифікації захворювання від 6 міс до 12 років. Усі 35 пацієнтів обстежені в динаміці – до лікування і через 1 міс після закінчення монотерапії Трілонгом по 750 мг 2 рази на день після їди.

Результати. Монотерапія екстрактом якірців сланких протягом 3 міс сприяла істотному покращанню андрогенного статусу чоловіків. Достовірних ефектів стимуляції гіпофізарних гормонів у плазмових профілях пацієнтів ми не виявили. Добові коливання профілів пролактину, як найбільш чутливого до різних екзогенних і ендогенних факторів гормону, ми не виявили. Монотерапія препаратом Трілонг є ефективною в корекції андрогенного статусу у чоловіків з ВАД (збільшення вмісту тестостерону після курсу терапії становило 66,1 %). Ефективність терапії становила 91,4 %. Зменшення вмісту естрадіолу у периферичній крові у середньому на 21,1% відбувалося в межах референтних показників і відображало факт гармонізації андрогенного обміну.

Заключення. Препарат добре переноситься пацієнтами і не викликає небажаних ефектів, його можна розглядати як препарат першого ряду гормонредукованої терапії ВАД у чоловіків. Зміни концентрації тестостерону й естрадіолу під впливом монотерапії препаратом Трілонг можна розцінювати як уповільнення процесу вікової інволюції чоловіка.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Горпинченко, І. І., Гурженко, Ю. М., & Спиридоненко, В. В. (2020). Ефективність монотерапії екстрактом якірців сланких у чоловіків з віковим андрогенним дефіцитом. Здоров’я чоловіка, (2), 27–30. https://doi.org/10.30841/2307-5090.2.2020.212633
Номер
Розділ
На допомогу практикуючому лікарю
Біографії авторів

І. І. Горпинченко, Український інститут сексології та андрології

Горпинченко Ігор Іванович

Ю. М. Гурженко, Український інститут сексології та андрології

Гурженко Юрій Миколайович

В. В. Спиридоненко, Український інститут сексології та андрології

Спиридоненко Володимир Володимирович

Посилання

Андрология. Фармакотерапия без ошибок (2017). М.: Е-НОТО. Под ред. Камалова А.А.; 384 с.

Билич Г.Л., Зигалова Е.Ю. (2018) Справочник сексологии и андрологии. М.: Практическая медицина; 382 с.

Горпинченко И.И. (2002) Мужской климакс. Заместительная терапия препаратом Провирон. – Киев. Мужское здоровье. – № 2. – С. 24–29.

Горпинченко І.І., Гурженко Ю.М., Спиридоненко В.В. Литвинець Є.А. (2019) Порівняльна характеристика показників спермограми при ідіопатичних формах безпліддя у чоловіків з радіаційно забруднених та умовно чистих регіонів України // Проблеми радіаційної медицини та радіобіології. Problems of radiation medicine and radiobiology. Вип. 24, с. 356–368, ISSN 23048336.

Горпинченко І.І., Гурженко Ю.М., Спиридоненко В.В. (2010) Применение экстракта якорцов стелющихся (Трибестана) в терапии хронического простатита и мужского бесплодия. Рекомендации для практических врачей. – Киев. 16 с.

Горпинченко І.І., Гурженко Ю.М., Спиридоненко В.В. (2015) Вплив екстракту якірців сланких на стан чоловіків із сексуальними порушеннями. Рекомендації для практикуючих лікарів, затв. Вченою Радою ДУ «Інститут урології НАМН України» 24.11.2015 р., 20 с.

Гурженко Ю.Н., Спиридоненко В.В. (2017) Частичный возрастной андрогенный дефицит // «Здоровье мужчины», № 1 (60), С. 8–15.