Результати використання предикторів запалення у хворих на сечокам’яну хворобу

##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

Г. В. Бачурін
Ю. С. Коломоєць

Анотація

Незважаючи на прогрес у вивчені сечокам’яної хвороби (СКХ), проблема виникнення даної патології залишається однією з найбільш складних і остаточно не вирішених. За поширеністю дана патологія в Україні посідає друге місце серед усіх урологічних захворювань. Серед дорослого населення планети СКХ спостерігається більш ніж у 4 %. В Україні на СКХ страждають приблизно 7 % дорослого населення. Темпи приросту захворюваності становлять 0,16–0,22, а частота виникнення – 30–40 % від усієї урологічної патології, що свідчить про несприятливий прогноз щодо подальшого поширення даного захворювання. Приєднання інфекції, яка посилює захворювання і погіршує прогноз, спостерігається майже у 70 % осіб. Рання діагностика, своєчасно поставлений діагноз та визначення тактики лікування СКХ відіграють значну роль в кінцевому результаті захворювання.

Мета дослідження: визначення ефективності використання предикторів запалення у хворих на СКХ та моделювання подальшої тактики лікування.

Матеріали та методи. У статті наведено ретельний та детальний аналіз результатів обстеження 70 пацієнтів з СКХ, які за стандартом надання допомоги пройшли повне урологічне обстеження. Усі хворі були розподілені на дві групи. До І групи увійшли 36 хворих, яким була проведена консервативна терапія, до ІІ групи – 34 пацієнти, яким було виконано оперативне втручання.

Результати. Під час аналізу результатів периферичної крові в двох групах достовірних відмінностей не виявлено (Р>0,05). Саме тому вивчення даних показників проводили з додатковим імуноферментним аналізом сечі з обов’язковим урахуванням клінічної картини захворювання. За результатами проведеного дослідження показники маркерів раннього пошкодження нирок були більш інформативніші, ніж загальнолабораторні і свідчили про наявність ознак інфекційно-запального процесу у перші 12–24 год.

Заключення. Результати клінічного дослідження продемонстрували, що застосування предикторів запалення в якості діагностичного критерію інфекційно-запального процесу є цінним клінічним засобом при сечокам’яній хворобі (СКХ), який більш ніж у 50 % випадків, ще до появи загальноклінічних та лабораторних змін, свідчить про розвиток запального процесу та порушення функціонального стану нирок у перші 12–24 год. Завдяки проведеному дослідженню розроблено алгоритм обстеження та вибору методу лікування хворих на СКХ.

##plugins.themes.bootstrap3.article.details##

Як цитувати
Бачурін, Г. В., & Коломоєць, Ю. С. (2020). Результати використання предикторів запалення у хворих на сечокам’яну хворобу. Здоров’я чоловіка, (1), 71–74. https://doi.org/10.30841/2307-5090.1.2020.205480
Номер
Розділ
Урологія
Біографії авторів

Г. В. Бачурін, Запорізький державний медичний університет

Бачурін Георгій Вікторович,

завідувач кафедри урології

Ю. С. Коломоєць, Запорізький державний медичний університет

Коломоєць Юлія Сергіївна,

кафедра урології

Посилання

Возіанов О.Ф. Динаміка захворюваності та поширеності сечокам’яної хвороби серед дорослого населення України // Возіанов О.Ф., Пасєчніков С.П., Сайдакова Н.О, Дмитришин С.П. /// Здоровье мужчины. – 2010. – № 2 (33). – С. 17–24.

Єрмоленко Т.І., Жулай Т.С. Фармако-економічна оцінка консервативної терапії СКХ із астосуванням нового вітчизняного уролітика «Фларосукцин» // Клінічна фармація. – 2011. – Т. 15, № 3. – С. 17–20.

Камни мочеточников / Джавад –Заде М.Д. – М.: Медгиз. – 1961. – С. 39–105.

Уразаева Л.И., Максудова А.Н. Биомаркеры раннего повреждения почек: обзор литературы // Практическая медицина. – 2014. – Т. 1, № 4 (80). – С. 125–130.

Урологія / За редакцією Пасєчнікова С.П. // Вінниця. – Нова Книга. – 2013. – С. 218–224.

Урология / Под редакцией Аляева Ю.Г. – М.: Медицинское информационное агентство. – 2005. – С. 305–320.

Урология / Под редакцией Лопаткина Н.А. – М.: Медицина. – 1995. – С. 300–314.

Хирургическое лечение рецидивного нефролитиаза / Возианов А.Ф., Серняк П.С., Байло В.Д. – К.: Здоров’я. – 1984. – С. 4–57.

Черненко Д.В., Черненко В.В., Желтовская Н.И. Лечение больных с резидуальными камнями почек после перкутанной нефролитотрипсии // Здоровье мужчины. – 2014. – № 3 (50). – С. 116–118.